Speidermerke med tilhørende aktiviteter
Flokk: 
-
Fargelegg flagget til Den Dominikanske Republikk. 
-
Lær 3 fakta om Den Dominikanske Republikk.
-
Lag og smak på en rett fra Den Dominikanske Republikk. 
-
Lær om prosjektet ved å se presentasjonen om prosjektet, eller høre noen
fortelle om det.
-
Være med å samle inn penger til prosjektet.
Tropp: 
-
Lær om Den Dominikanske Republikk.  
-
Historie, Innbyggertall og størrelsen på landet. 
-
Når kom Frelsesarmeen til landet. Og hvilke arbeid har Frelsesarmeen der?
-
Lag og smak på en rett fra Den Dominikanske Republikk. 
-
Lær om prosjektet ved a se presentasjonen om prosjektet, eller høre noen fortelle om det.
-
Være med å samle inn penger til prosjektet.  
Rover: 
-
Lær om Den Dominikanske Republikk, f.eks. kort om historien til landet, innbyggertall og størrelsen på landet, Hvordan styres landet i dag? Hvordan er økonomi og næringslivet?
-
Kjenne til Frelsesarmeens historie i Den Dominikanske Republikk.
-
Lag og smak på en rett fra Den Dominikanske Republikk. 
-
Lær om prosjektet ved å se presentasjonen om prosjektet og presenter det for noen andre flokken og troppen el.l.
-
Være med å samle inn penger til prosjektet, f.eks ved å være med og 
planlegge og gjennomføre en misjonsgudstjeneste, lage en Dominikansk rett og selge den under misjonsgudstjenesten m.m. 
-
Planlegge og gjennomføre annen form for innsamling  
Ressurser til å gjennomføre speidermerket Semilla
 
Du finner mer info på fabu.no under Leder -> Misjonsprosjekt.
Her finner du:
- info om prosjektet
- PowerPoint presentasjon
- grafiske ressurser
- info om hvordan å samle inn penger (vipps og kontonr.)
​
Fakta om Den Dominikanske Republikk
​
Hovedstad: Santa Domingo
Antall innbyggere i landet: 11 332 972
Største by: Santa Domingo
8,3 % av befolkningen er underernært og 2,2 % av barn under fem år er undervektige (FN 2019)
Fakta om Frelsesarmeen i Den Dominikanske Republikk
​
Frelsesarmeen i Den Dominikanske Republikk er en del av det «The Northern Territory of Latin America», og startet opp arbeidet i landet i 1995.
Frelsesarmeen i Den Dominikanske Republikk:
-
Jobber med program og arrangementer for barn og unge.
-
Samarbeid med skoler, barnehager og besøker barn på barnesykehus.
-
Har eget skolesenter med etterskoletidstilbud med fokus på utdanning og ernæring. De har i tillegg til dette søndagsskoler.
-
Jobber blant hjemløse og rusavhengige.
-
Holder gudstjenester og forkynner Guds ord.
Matretter fra Den Dominikanske Republikk
Empanadas
(12-15 stk.)
​
Deig:
6 dl mel
1.2 dl vann
0.5 ts salt
100 g smør, smeltet
-
Miks alle ingredienser sammen til du har en myk deig.
-
La deigen hvile 1 time i kjøleskapet.
-
Kjevle deigen til den er ca. 2 millimeter tykk. Et triks her kan være å «jukse» med en pasta rulle.
-
Deigen skjæres i runde former ca. 10-12 cm, bruk gjerne en bolle eller lignende som mal.
Fyll:
500g kjøttdeig
1/2ts salt
1/2ts oregano
2ts hvitløk, hakket
1 liten løk
1 liten paprika
2ts olje
2ss tomatpuré
-
Varm olje i en panne og stek kjøttdeigen, hakk den godt opp.
-
Krydre kjøttdeig med salt, oregano og hvitløk
-
Hakk løk og paprika i små biter.
-
Når kjøttdeigen er nesten ferdig stekt, tilsett løk, paprika og tomatpuréen. Ønsker du litt mer kick i smaken kan du legge til litt fersk chili eller jalapeño.
-
Rør til krydderet løses opp, løk og paprika er blitt myke og det dannes en saus.
-
Stek til sausen er tykk og reduserer med halvparten. Husk å røre.
Pakke Empanadas:
-
Ta en deig runding og legg på ca. 1 spiseskje fyll.
-
Brett kantene mot hverandre og press sammen med en gaffel.
Steking:
-
Empanadasene frityrstekes på 180 grader til de er gyllenbrune
Eller
-
Pensle med eggeplomme og stek i ovn på 220 grader i 10 minutter
Jalao – søte kokosnøtt baller med ingefær
​
Ingredienser
220 g brunt sukker
300 g fersk strimlet/revet kokosnøtt (se notatet)
1,5 ts fersk ingefær, revet
0,5 ts vanilje ekstrakt
En klype salt
Instruks
-
I en middels gryte, varme sukkeret over middels lav varme i 10 til 15 minutter, eller til sukkeret er helt smeltet og det ser ut som karamell, husk å røre sukkeret kontinuerlig for å unngå at det svir seg.
-
Tilsett kokos og ingefær, rør godt for å sikre at kokosnøtten er helt dekket med karamellen.
-
Rør inn vaniljeekstraktet og saltet og kok i 10 til 15 minutter, eller til kokosens juice har fordampet. Målet er å få en myk, klebrig konsistens.
-
Ta blandingen av varmen, hell kokosnøtt blandingen over i en bolle og la den avkjøles i 15 til 20 minutter.
-
Ta ca. 1 ss av kokosnøtt blandingen og legg den i muffinsformer
Eller:
Forme blandingen til små baller ved å rulle den med hendene. Dette er den tradisjonelle måten å gjøre det på.
-
Server ved romtemperatur.
Notat - Bruk helst fersk kokosnøtt til denne oppskriften. Ferdigpakket strimlet/revet kokosnøtt er ikke ideell å bruke, oppskriften blir bedre med fuktigheten i den friske kokosnøtten og dette gir en jevnere tekstur.
​
​
​
​
Merket bestilles hos speiderkonsulenten på fas@frelsesarmeen.no
​